Szenátor

Szenátor

Bortermelésben trónfosztott lesz Olaszország

2014. szeptember 11. - új nickkkk

italy-wine-country.png

Idén Olaszországban olyan kevés bort fognak előállítani, amilyenre 1950 óta nem volt példa. Emiatt elveszíti koronáját, mint a Föld legnagyobb bortermelője, és átadja helyét a rivális franciáknak.

Az előrejelzések szerint 41 millió hektoliter bor készül idén, 15%-kal kevesebb, mint tavaly. Ennek okát a kedvezőtlen időjárásban és a sorozatos szőlőt támadó betegségekben látják.

Ezzel szemben Franciaországban a mezőgazdasági minisztérium szerint 45 hektoliter bort fognak előállítani, bár egyik országban sem lehet határozott számokról beszélni, amíg a szüret le nem zajlik.

Olaszországban a legnagyobb visszaesésre Szicíliában és Pugliában számítanak, ahol több, mint 30%-kal kevesebb szőlőtermés várható a különösen száraz év miatt. Júliusban viszont országszerte 73%-kal több eső esett, mint a sokévi átlag, ami nem tett jót sem a szőlőnek, sem a turizmusnak. A forró időben leszakadó sok csapadék azért is rossz, mert a párássá váló meleg levegőben a szőlőt támadó gombák gyorsabban szaporodnak.

Olaszországban a borászat fontos alkotórésze a nehézségekkel küzdő gazdaságnak. A közel 200 ezer termelő 1,25 millió embert foglalkoztat, és 9,5 milliárd eurót termelnek, aminek a fele az exportból származik.

Forrás: capitalfm.co.ke

A bejegyzés trackback címe:

https://szenator.blog.hu/api/trackback/id/tr816687823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása