Szenátor

Szenátor

Feldolgozták az idény első delfinét

2014. szeptember 17. - új nickkkk

dolphin_slaughter_taiji_japan_the_cove_brooke_mcdonald_19.jpg

A halászidény első delfinjeit már le is vágták kedden, a japán kisvárosban, Taidzsiben. A Sea Shepherd környezetvédő csoport folyamatosan megfigyeli a Taidzsi-öbölt, mivel a halászidény a hónap elején kezdetét vette. Az aktivisták twitteren közvetítették, mikor a halászok kifogták az első delfint, majd ahogy egy órával később a mészároshoz vontatták a delfin tetemet.

A helyi halászok szakszervezetének egyik hivatalnoka megerősítette, hogy valóban megvolt az idény első fogása.

12 Risso-delfint fogtunk

- mondta, majd hozzátette, hogy már le is vágták őket a húsukért. Azt is közölte, hogy nem maradt delfin az öbölben, de a következő napokban tovább folytatják a vadászatot.

Az aktivisták tovább fogják közvetíteni a halászok tevékenységét, akik egy idényben általában több száz delfint fognak ki. Taidzsiben emberemlékezet óta halásznak delfineket, de 2010-ben került a globális érdeklődés középpontjába, mikor a The Cove dokumentumfilm Oscar-díjat nyert.

A halászokat védő kormány azt mondja, ez egy hagyomány, és a célzott cet nem veszélyeztetett állat. A nyugatiak észrevételei képmutatók és nem vesznek tudomást a nagyságrendekkel nagyobb számú szarvasmarháról, sertésről és juhról, amiket lemészárolnak, hogy kielégítsék a fogyasztókat.

De a delfinhalászatot támadók azt mondják, nincs is különösebb igény a delfin húsára, ami ráadásul veszélyes mértékben tartalmaz higanyt is.

Az éves delfin-idény szeptember 1-ével indult, és várhatóan február végéig tart. Japán saját maga vezetett be korlátozásokat a delfin halászatra: hét fajtát jelölt meg, kvótával, prefektúrákra bontva.

Ezeket a korlátozásokat kiszabtuk, általuk a tengeri erőforrásokat fenntarthatóan használjuk ki

- mondta a Halászati Ügynökség szóvívője.

Az idény első delfin-ölése nem jött túl jókor: hétfőn kezdődött a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) találkozója Szlovéniában, ahol várhatóan Japán bejelenti a hírt, hogy újra halászni fog a Déli-Sark körül.

A bálnavadászatra nemzetközi moratórium van érvényben. Japán ennek ellenére talált egy kiskaput, miszerint tudományos célból van lehetőség bálnát ejteni. Erre építették a JARPA II programot, amit viszont szintén le kellett állítaniuk idén márciusban, az ENSZ legfelsőbb bírósága ítélete szerint. A programot átvizsgálva ugyanis megállapították, hogy semmiféle tudományos célt nem szolgált a vadászatuk.

Forrás: japantimes

A bejegyzés trackback címe:

https://szenator.blog.hu/api/trackback/id/tr426705143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2014.09.17. 23:36:09

Delfint miért gonosz dolog legyilkolni és őzet miért nem?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.18. 10:53:42

A bejegyzésből nem tudom eldönteni, hogy ez most sikerjelentés? Végre elindult a szezon?

De tényleg, miért szörnyűbb ez, mint őzekre / szarvasokra lődözni? Mert a mi országunkban nem ennek van múltja?
süti beállítások módosítása