Szenátor

Szenátor

Bréking: a franciák többsége szart sem tud a borról

2014. szeptember 03. - új nickkkk

binge.jpg

Lehet, hogy Franciaország a borokról híres, de a franciák kétharmada semmit sem tud a borokról egy friss felmérés szerint.

A felmérést a ViaVoice készítette a Terre des Vins magazin számára. A legtöbb kérdés egyszerű volt: "Úgy érzed, hogy jó a tudásod a borokról?" A bejelölhető válaszok közül 71% választotta azt, hogy semmit nem tud a borokról.

Arra a kérdésre, hogy mennyit tudnak a borról, 43% azt jelölte be, hogy "az ég világon semmit". Mindössze 3% válaszolta azt, hogy "nagyon sokat tudok" és 26% azt, hogy "eleget tudok".

A tanulmány arra következtetett, hogy a franciák bor tudása a társadalmi rétegektől függ, amihez tartoznak. Például a cégvezetők 43%-a válaszolta azt, hogy van tudásuk a borról, szemben a középvezetők 30%-ával, az alkalmazottak 20%-ával és a kétkezi munkások 16%-ával.

A felmérés készítői megállapították, hogy a bor a francia társadalomban még mindig "nagyon elitista". Ahogyan pedig a háztartási kasszák zsugorodnak, sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak.

Ennek ellenére a fiatal generáció számára a bor alternatívát is jelent a "le binge"-re, ami alatt a "gyorsan sokat inni és jól bekúrni"-t értik. Ez Franciaországban is nagyon elterjedt a fiatal korosztály körében.

A válaszadók fele örülne, ha az ifjúságnak tartanának kurzusokat a bor kultúrájáról, hogy lebeszéljék a mértéktelen ivásról.

Érdekes jelenség, hogy míg a felmérésből az derült ki, hogy átlagosan a lakosság kétharmada semmit nem tud a borról, a 2011-es statisztika szerint egy átlagos francia hetente legalább egy üveg bort megiszik. És ha arról van szó, akkor a bor-öntudatuk is hatalmas: márciusban a lakosság 78%-a támogatta a szenátorok mozgalmát, hogy a bort Franciaország kulturális és gasztronómiai jellegzetességei közé emeljék, és így különleges védelem alá helyezzék. Ezt a jelenséget mi is ismerjük...

Forrás: tf1.fr

A bejegyzés trackback címe:

https://szenator.blog.hu/api/trackback/id/tr656661025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geriszab (törölt) 2014.09.03. 12:29:27

a franciákról bizony rengeteg pozitív tévképzet kering a világban
legjobb szeretők, legszebb nők, legkifinomultabb ízlésük van az öltözködésben, tiszták (LOL), értenek a borokhoz, nagyon jól főznek

na én életem folyamán kb tucatnyi franciával ismerkedtem meg úgy, hogy beleláttam a mindennapjaikba
egyszerű kispolgárok, sőt prolik, koszosak (olyan penetráns, áporodott testszagokat, mint franciáknál, nem sok népnél éreztem)
de akár a legprolibb franciákról is legyen szó, külföldön nagyon jól építenek a pozitív sztereotípiákra, ami a franciákat övezi
maguktól el vannak szállva az biztos
süti beállítások módosítása