Szenátor

Szenátor

Svédország a szemét 99%-át újrahasznosítja

2014. szeptember 08. - új nickkkk

Sundsvall.jpg

Svédország szemetének 99%-át újrahasznosítják, és az ország olyan hatékony ebben, hogy más európai országokból is importálnak hulladékot.

A skandináv országnak 32 WTE (hulladékból elektromos áram) erőműve van, ahol a hulladék elégetéséből származó hőt használják az áram generálására. A képen látható erőmű Sundsvallban is ilyen. Svédországban annyi hulladékot termel a lakosság, mint bármely nyugati országban: évente fejenként nagyjából 461 kilogrammot. Ebből csak 1% végzi csak a szeméttelepen, a WTE erőműveknek köszönhetően.

Az ország az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Írországból és Olaszországból is importál szemetet, hogy ellássa tüzelőanyaggal az erőműveit. Ezáltal évente 2 millió tonna szemetet égetnek el.

A hulladékkezelésben ennek ellenére érvényesítik azt az elvet, hogy amennyire lehet, csökkenteni kell a hulladék képződését is. Ezen felül szelektív hulladékgyűjtés folyik a háztartásokban: külön gyűjtik a szerves hulladékot, külön a papírt, és egy harmadik kukába megy minden más. Ez a gyakorlat a munkahelyeken is. Az erőművekbe csak a vegyes hulladékot viszik, a papírt és a szerveset nem.

Forrás: thestatesman.net

A bejegyzés trackback címe:

https://szenator.blog.hu/api/trackback/id/tr466679493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása